WebThings - by Jan Weijers
Alle hoofdstukken...
Inhoudsopgave
Inleiding
Een eenvoudig HTML document
Afbeeldingen
Lijsten
Links
Tabellen
Frames
Formulieren
Cascading stylesheets
JavaScript
PHP programmeren
Server side includes
CGI & Perl
Speciale tekens
Kleurvoorbeelden
Meer informatie
Software
Recente toevoegingen
Alfabetische index

 

Language choice...
You have chosen to use Dutch as your preferred language.Nederlands vlaggetje Click here to switch to English.

Recente toevoegingen

1 december 2005: Het hoofdstuk over PHP is nu ook beschikbaar in het Nederlands.

25 november 2005: Er is nu een kort hoofdstuk over PHP beschikbaar maar dat is nog niet vertaald in het Nederlands.

Oktober 2005: De vertaling naar het Nederlands bleek tijdrovender dan ik hoopte. Het werk is nu bijna af.

10 Jaar!

September 2005: Deze gids bestaat nu al bijna 10 jaar in het Engels en dat was een goede reden om er eens flink aan te gaan werken. Om te beginnen is de hele gids in het Nederlands vertaald en dus nu beschikbaar in twee talen (het vertalen van alle vaktermen viel behoorlijk tegen). Niet van belang voor de lezer maar veel efficiënter voor mij is dat de diverse inhoudsopgaven nu automatisch gemaakt worden uit de teksten die ik schrijf. Mede daarom zijn alle pagina's veranderd van .html in .php. Tenslotte zijn tijdens deze opknapbeurt tientallen kleine weetjes toegevoegd en foutjes gecorrigeerd.

10 februari 2004: Informatie toegevoegd over beginwaarden in tekstvelden van formulieren met behulp van Javascript.

11 januari 2004: Mark Binder heeft een Duitse vertaling van het hoofdstuk over Server Side Includes gepubliceerd.

20 mei 2003: Informatie toegevoegd over het gebruik van beginwaarden in tekstblokken (formulieren) en het terugzetten van de beginwaarden als de gebruiker het veld verlaat zonder iets te typen in het hoofdstuk over Javascript.

13 mei 2003: De voorbeelden van kleuren verandert in 216 web-veilige kleuren.

4 mei 2003: Een heleboel dode links op de Meer informatie pagina en een paar nieuwe toegevoegd. Een paar links toegevoegd aan de software pagina. Weer een paar kleine verbeteringen in de opmaak.

1 september 2002: Een paar kleine verbeteringen in het stylesheet en een links naar de W3C stylesheet validator onderaan elke pagina toegevoegd. Een paar kleine veranderingen in de opmaak. Wat informatie toegevoegd over inline frames en hoe je daar bestanden in kunt laden.

1 augustus 2002: Informatie toegevoegd aan het hoofdstuk stylesheets over het afdwingen van een nieuwe pagina bij het afdrukken.

12 november 2001: Informatie toegevoegd over het gebruik van een beeld als link naar je e-mail en tegelijkertijd je adres verbergen met Javascript.

30 oktober 2001: Informatie toegevoegd over het laden van verschillende stylesheets voor verschillende besturingssystemen (windows, mac, enz.), hoe informatie over de browser op te halen, en hoe je beginwaarden in formulieren wist en instelt met Javascript.

27-28 oktober 2001: Na bijna twee jaar weer werk aan deze pagina's gedaan. Mijn hobby's lijden helaas een beetje onder mijn werk. De opmaak en kleuren van de gids zijn ingrijpend veranderd. Hopelijk bevalt het resultaat. Ik heb een hoofdstuk over het verwerken van formulieren in Perl 5 toegevoegd. Heb het € (Euro) symbool toegevoegd aan het overzicht van speciale tekens. Veel kleine verbeteringen aan de tekst.

22 november 1999: Een kopje "Wat heb ik nodig?" toegevoegd aan het eerste hoofdstuk van deze gids.

28 oktober 1999: Font-weight, font-style, font-variant en font-size toegevoegd aan het hoofdstuk over stylesheets. Letter-spacing, line-height en text-align toegevoegd aan het hoofdstuk over stylesheets. Beelden als achtergrond toegevoegd aan het hoofdstuk over stylesheets.

12 september 1999: Het ACCESSKEY attribute toegevoegd aan het hoofdstuk over links.

12 september 1999: Het ID attribute toegevoegd aan het hoofdstuk over links. Het TITLE attribute toegevoegd aan het hoofdstuk over links.

9 september 1999: Het ID attribute toegevoegd aan het hoofdstuk over stylesheets.

2 september 1999: Bijna een jaar niets gedaan... Nu heb ik informatie toegevoegd over inline frames.

27 september 1998: Toen ik thuis kwam na een maand voor mijn werk gereisd te hebben kom ik er achter dat er een incomplete versie van het hoofdstuk over stylesheets online gestaan heeft. Dat is nu verholpen.

15 augustus 1998: Moest het hoofdstuk over server side includes herschrijven omdat mijn nieuwe server met Apache werkt, in plaats van Webstar. Meteen ook #_exec, #_printenv, #_set, #_elif en #_else toegevoegd aan dat hoofdstuk.

14 augustus 1998: De hele gids is verhuisd naar een nieuwe provider. Informatie toegevoegd over het verbergen van je e-mail adres om jezelf tegen spam te beschermen.

12 juli 1998: Heel veel toegevoegd aan het hoofdstuk over server side includes, onder andere hoe de weergave van tijd en bestandsgrootte te veranderen, informatie te tonen of verbergen voor bepaalde browsers, hoe if en endif te gebruiken en hoe foutmeldingen aan te passen.

29 juni 1998: Een heel nieuw hoofdstuk toegevoegd over server side includes (SSI)

15 juni 1998: Het SUMMARY attribute aan het hoofdstuk over tabellen. Het LANG attribute toegevoegd.

14 juni 1998: Een heleboel nieuwe links toegevoegd aan het hoofdstuk "Meer informatie".

13 juni 1998: Een hoofdstuk over stylesheets toegevoegd.

12 juni 1998: Het hoofdstuk over kleuren herschreven.

11 juni 1998: Alle pagina's bijgewerkt tot HTML 4.0 (transitional). Onder aan elke pagina een knop geplaatst om dat te valideren. De oude versie is niet langer beschikbaar. Veel informatie in de gids moet nu nog bijgewerkt worden.

7 juni 1998: Nog meer toegevoegd aan het hoofdstuk over speciale karakters. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2 Final//EN"> toegevoegd aan het hoofdstuk over HTML documenten net als de Base URL en het LINK element. Het COMPACT attribute toegevoegd aan het hoofdstuk over lijsten. De BLOCKQUOTE tag toegevoegd aan het hoofdstuk over tekst. Het ALIGN attribute toegevoegd aan het kopje over de CAPTION tag voor tabellen. Informatie over het links of rechts uitlijnen van tabellen en centreren van tabellen toegevoegd. Diverse dingen weggehaald die niet aan HTML 3.2 voldeden.

31 mei 1998: Ik vond dat de oude opmaak er een beetje 'seventies' uit begon te zien dus ik heb een nieuwe gemaakt in blauw en lavendel. Ik hoop dat het bevalt.

15 mei 1998: JPEG en het verschil tussen GIF en JPEG toegevoegd aan het hoofdstuk over afbeeldingen. Informatie over de verschillende soorten bestanden toegevoegd aan het hoofdstuk over basis-HTML.

30 april 1998: Ik heb mijn eigen domeinnaam geregistreerd en deze gids dus verhuisd naar http://www.weijers.net/guide/.

9 november 1997: De index omgedoopt in inhoudsopgave en een alfabetische index toegevoegd.

4 november 1997: Het hoofdstuk over frames uitgebreid met informatie over het gebruik van links tussen de <NOFRAMES> en </NOFRAMES> tags. Twee dozijn typefoutjes verwijderd.

21 oktober 1997: Dit is nu de enige uitgave van deze gids, de versie bij Frontier is weg.

31 maart 1997: Mijn paasweekend nuttig besteed en het hoofdstuk over formulieren volledig herschreven met meer voorbeelden.

18 maart 1997: De namen en nummers van kleuren zijn nu ook te zien in het zwart omdat sommige kleuren onleesbaar waren op een witte achtergrond.

16 maart 1997: Informatie over instellen van het lettertype toegevoegd aan het hoofdstuk over tekst. Toegevoegd hoe je een afbeelding vast kunt zetten in de achtergrond aan het hoofdstuk over HTML documenten. Het Height en Nowrap attribute toegevoegd aan het hoofdstuk over tabellen. Het Value attribute toegevoegd aan het hoofdstuk over formulieren.

10 maart 1997: Een inhoudsopgave per hoofdstuk toegevoegd bovenaan elk hoofdstuk met directe links naar de subkopjes. De kleuren veranderd omdat ik de zwarte achtergrond zat was.

9 maart 1997: Een hoofdstuk met meer dan 100 kleurcodes toegevoegd. De hoofdstukken over horizontale lijnen, achtergronden, kleuren en eenvoudige HTML samengevoegd in één hoofdstuk basis HTML.

28 februari 1997: Informatie over het geven van een achtergrondkleur aan cellen en het geven van een kleur aan randen van tabellen.

31 december 1996: Het hoofdstuk over tables helemaal herschreven met veel meer tabellen en uitleg.

29 december 1996: Een pagina toegevoegd waar gebruikers hun naam en website achter kunnen laten.

29 december 1996: Aan het hoofdstuk over links toegevoegd hoe je een link opent in een nieuw venster. Toegevoegd hoe je tabellen kunt gebruiken om tekst in kolommen te zetten. De nieuwe kleuren zijn nu overal in gebruik, dus groen voor de broncode en blauw voor de resultaten.

28 december 1996: Toegevoegd hoe je een knop als link kunt gebruiken, hoe je een pop-up menu als link kunt gebruiken en hoe je berichten kunt tonen als de muis over een link beweegt in het hoofdstuk Javascript. Tekst laten knipperen toegevoegd aan het hoofdstuk over tekst.

10 november 1996: het hoofdstuk over de basis van HTML herschreven en de <META> tags toegevoegd. Een uitleg van client side image maps toegevoegd aan het hoofdstuk over links.

9 november 1996: de TYPE, START en VALUE attributes toegevoegd aan lijsten. Het hoofdstuk over tekst helemaal herschreven (was ook hard nodig). Het hoofdstuk heeft nu ook superscript en subscript, <BIG> en <SMALL> tags, niet-afbrekende spaties en de <NOBR> tag. Het hoofdstuk met definities is veranderd in een meer algemene introductie.

7 november 1996: tekst-links naar de hoofdstukken toegevoegd onderaan elke pagina nadat ik er op werd gewezen dat blinde lezers tekst (wat omgezet kan worden in braille) nodig hebben. Zij hebben dus niets aan afbeeldingen als links. Een heleboel links toegevoegd aan het hoofdstuk over software. De <U> en </U> tag (onderstrepen) toegevoegd aan het hoofdstuk over tekst, hoewel niet alle browsers die ondersteunen.

20 oktober 1996: bovenaan elke pagina een menu met links naar de hoofdstukken toegevoegd.

26 mei 1996: allerlei leuke tips toegevoegd aan het hoofdstuk over Javascript en die meteen ook zelf in de hele site gebruikt. De hoofdstukken over stijl, titels en commentaren -die toch al klein waren- toegevoegd aan het hoofdstuk over tekst. Het hoofdstuk over absolute en relatieve bestandsnamen verwijderd en toegevoegd aan het hoofdstuk over links, waar die informatie beter past. Het aantal hoofdstukken is nu terug gebracht naar 12 maar de inhoud blijft hetzelfde. Ook een heleboel grote en kleine veranderingen aan de opmaak gedaan.

25 mei 1996: het <P ALIGN="center"> attribute toegevoegd aan het hoofdstuk over afbeeldingen, net als de VSPACE and HSPACE attributes. Basiskennis maar het stond er nog niet.

12 mei 1996: een hoofdstuk toegevoegd over JavaScript en andere trucks waar tot nu toe alleen een forced reload in staat. Ook een hoofdstuk over frames voor Netscape toegevoegd.

september 1995: de eerste versie online!

 

Reacties welkom...

Ik hoor graag je mening over deze gids, informatie die je graag toegevoegd zou willen zien of eventuele fouten die je hebt ontdekt. Klik hier.

 

Open standaarden...

Deze site is volledig conform de open standaarden van het World Wide Web Consortium (W3C). Je kunt op de logo's klikken om dat te verifiëren.

HTML 4 logo

CSS logo

 

 

©1995-2021 Jan Weijers, the Netherlands. All rights reserved.
No reproduction by any means or in any language without prior permission of the author.